BFDB

BASSET FAUVE DE BRETAGNE
"hela familjens hund"
Vi föder upp rastypiska fauvar som för er som vill ha
en härlig familjemedlem med stor jaktduglighet

En fauve ska se ut som en fauve!

Därför sätter vi rastypen främst i vårt avelsarbete. Lika viktigt är hälsa och rasens egenskaper.

Som arbetande hund är den exteriöra kvaliten väsentlig och vårt mål är att föda upp rastypiska fauvar vilka har utmärkt förutsättning för jaktens påfrestningar. 
En uppfödares kvitto på hur denne lyckas att avla mot rasstandard är dagens utställningar. Där ges skriftlig kritik av auktoriserad domare hur väl uppfödaren bevarar, bibehåller och förbättrar sina hundar. Dagsform, päls, kondition och sociala förberedelser spelar förstås in på hundens kritik.


Seriös avel är en arbetsam process som bland annat kräver många tankar både framåt och bakåt i hundarnas stamtavla. Detta ska givetvis förenas med de jaktliga önskemålen och egenskaperna.

Jakten då!

Avelsarbetet innefattar givetvis jaktlust och andra jaktligt värdefulla karaktärsdrag. Vi strävar efter att jaktfunktionen bör ligga från en halvtimme till en och en halvtimmes drevtid.
Återgång i spårlöpan är en av fauvarnas mest grundläggande egenskap men även inkallning under jakt  fungerar hos en del av dem.

Skallets täthet kan variera något men brukar vara mycket hörbart.
Den naturliga kontakten mellan hund och förare är också en egenskap som vi ska vara rädda om och den nedärvs givetvis till en viss del men det ligger mycket arbete bakom en lydig jakthund.

I rasens ursprungsland Frankrike, används fauven i pack, ofta så många som 10-12 stycken, den jaktformen använder vi oss inte av i Sverige. Genomgående är ändå att fauven jagar drivande med skall och bör återgå till föraren om bytesdjuret drar iväg. Upptagning och jaktområdet för fauve ligger vanligtvis i en radie upp till 1-3 km men kan variera beroende på individen och även hur jaktterrrängen är utformad.

Jaktträning med din unga hund?

Tänk på att inte börja för tidigt med regelrätt jakt med din unga fauve. Det är en förhållandevis tung hund på korta ben och din fauve är varken fysiskt eller psykiskt mogen förrän vid minst 1 års ålder. Det innebär stor fysisk påfrestning för en ung fauve med god jaktlust att belasta sitt skelett senor och leder okontrollerat, så att vänta till just 1 år är en bra tumregel.
Såklart är det kul och viktigt att prova sök och jaktlust med din förväntade jaktkamrat. Lägg gärna blodspår och gör din unghund bekväm med att vistas i skogen. Oftast funkar det även fint att öva inkallning och följsamhet som ett första steg i jaktträningen.
GPS är ett viktigt hjälpmedel och är bra att använda när du släpper din unghund och vid jakt. Som valp  ska den såklart inte belastas med en GPS.


Fauven i familjen - valpen, unghunden och jaktkamraten

Fauven är oerhört social i sin läggning och trivs med människor och familjens andra djur. Det är inte svårt att få en fantastisk trevlig familjemedlem utöver de jaktliga egenskaperna.
Vi kallar fauven för
"hela familjens hund" då den av naturen är en mild och glad hund som vill vara en självklar del av din familj och dina aktiviteter.

De kräver såklart, som alla andra valpar, ordnade förhållanden i sitt nya hem vilket vi också har som krav när man söker valp hos oss.
Vi vill också att ni har eller skaffar er insikt om hur en ung hund bör tränas och att ni förstår att skynda långsamt med er unga hund för hållbar jakt i framtiden.

Hos fauven ligger de jaktliga egenskaperna djupt nedärvda. Ibland krävs det dock lite mer tid och tålamod då vissa individer utvecklar sitt jaktintresse i senare ålder. Fauvar som driver kortare tid 5-20 min första säsongen brukar i regel bli precis lagom i sina drevtider följande jaktsäsonger.

Vår uppfödning:

Vi har mångårig erfarenhet av uppfödning och placering av Basset Fauvevalpar.
Vi riktar oss till er som vill ha en härlig och trevlig familjehund med stor jaktduglighet.

Vi söker efter de bästa kombinationerna när vi parar våra tikar. Som uppfödare vill man så gärna föda upp utomordentliga representanter för både rasen och sin kennel.
Vi har fött upp flertalet champions, både jakt, spår och utställning, och vi riktar ett STORT och innerligt TACK till er alla som arbetar så fantastiskt med att meritera sina hundar och sätta Whistlewood's på hundkartan.
Många av våra avkommor är också prisbelönade på såväl jaktprov, viltspår och/eller utställning.

Ytterligare ett stort tack till alla valpköpare som väljer oss som uppfödare och för att ni tar hand om era hundar på ett så föredömligt sätt. Vi blir alltid lika glada för bilder och berättelser om era hundars framfart och bedrifter, stora som små.

Nya valpköpare hälsas hjärtligt välkomna. Om ni önskar valp från oss skriv gärna i vårt kontaktformulär.  Berätta lite om er själva och ev tidigare hunderfarenhet samt era förväntningar och önskemål gällande valp.
Vi värdesätter ordnade förhållanden såsom tillsyn och möjlighet för valpen att få röra sig fritt i inhängnat område, ej hundgård.