tips och råd

VALPENS FÖRSTA ÅR
RÅD OCH TIPS

Här nedan hittar du lite information som kan vara bra att känna till för dig som hämtat valp hos oss. Detta är hur vi gör här på Whistlewood's och det finns säkert fler bra rekommendationer för din valp. Vi har fött upp våra egna hundar enligt dessa principer i många år  och finner dem väldigt hållbara

Vaccinering: Valpen har fått sin första spruta vid ca 8 veckors ålder Nästa vaccination är vid ca 12 veckors ålder, därefter är det åter vaccination vid 1 års ålder. Vaccinet de får kallas DHPPi och skyddar mot valpsjuka, parvovirus, kennelhosta och hepatit. Vanligt är att man vaccinerar vartannat eller vart tredje år efter det första året. Övervaccinera inte!

Avmaskning: Din valp är avmaskad med Banminth vid 3,5 och 7 veckors ålder. Fortsätt avmaska med Banminth pasta vid (eventuellt 9 veckor och) 11 veckors ålder. Rekommendation är 2 cm/kg. Pastan går lätt att blanda i något som valpen tycker om t ex köttfärs. Banminth är verksamt mot rundmask dvs spolmask och hakmask. Speciellt spolmask är ganska vanligt förekommande hos valpar När valpen blir lite äldre är det bra att byta till ett bredare avmaskningsmedel t ex Milbemax eller Drontal. Jag avmaskar mina hundar vid ca 6 mån, 1 år, 1 ½ år och därefter ca 1 ggr/ år. Det är viktigt att avmaska en ung hund som inte utvecklat motståndskraft mot parasiter. Om din hund är mager trots riklig utfodring, matt i pälsen, har rinniga ögon kan den ha mask.

Mat: Din valp bör äta 3-4ggr/dag första tiden, så småningom är 2ggr/dag lämpligt. Det brukar ofta bli lite godis och mellanmål dessutom. Ett bra köttrikt torrfoder är en bra grund. I början kan det vara lämpligt att blöta upp maten. Att toppa valpens/hundens mat med lite extra tycker jag är helt ok.
Ägg – fantastisk proteinkälla, ges som kokt eller bara den råa äggulan.
Nötfärs/köttfärs – helt ok att blanda i rå
Risgrynsgröt - är mycket mättande och bra till lite kräsna hundar.
PrimaDog köttkorv – enkelt att toppa med.
Matrester - hunden är allätare och personligen tycker jag att det är ok att blanda i matrester till hundarna. Ge inte choklad, russin, vindruvor eller lök till din hund.
Ha alltid friskt vatten tillgängligt.

Tänk på att en växande hund behöver mycket mer mat än en vuxen hund. Att bara utfodra efter rekommendationerna på foderpåsen är inte tillräckligt, använd ditt öga och känn på din hund. Där skall inte finnas synliga revben ej heller skall ryggraden eller höftbenen synas.

Sovplats: En eller ett par sovplatser är bra att valpen får tillgång till. Tvätta och rengör valpens filtar och korg efter behov, men kom ihåg att de drar in mycket smuts och småkryp…. Ibland händer det också små olyckor i valpkorgen. Lämna inte en liten valp i soffan om den skulle somna där. När den kan hoppa upp i soffan kan den också hoppa ner…. Valphage är en bra plats för hunden att få vara privat, men också en plats som är säker om du behöver göra ett ärende


Bilen: En riktig bur är viktigt att ha i bilen. Det är lag på att hunden inte skall vara lös i bil. Personligen tycker jag att en stabil stålbur där ni kan placera vattenskål och ev matskål är en bra investering. Hunden skall ha gott om plats som vuxen i sin bilbur. Ca mått för en JRbur är 55X40cm och för en fauve ca 70X50cm. Lämna aldrig din hund i bilen vid varmt eller kallt väder. Valpen kan precis som barn vara ganska åksjuka i ung ålder, det brukar gå över. En tygbur kan vara ett bra köp om din hund accepterar att stanna i den. Den är lätt att ta med vid resor/hotellövernattning, eller om du åker på olika aktiviteter. 

Motion: Upp till 4 månaders ålder behöver valpen bara rastas lätt. Det går utmärkt att göra i trädgården eller på små upptäcktsfärder i närområdet. Vid 4–6 månader är en promenad på nån kilometer fullt tillräckligt. Bäst är om valpen får gå i sin egen takt och vara lös om möjligt. När valpen är 6–8 månader är den i behöv att röra sig utan att den för den skull skall motioneras. Promenader på sammanlagt 2-4 km/dag är lagom. Detta kan ökas något ju äldre valpen blir. Vid 1 års ålder är valpen ofta färdigväxt på höjden, men den kommer att utvecklas mycket i sin kropp. Nu har den blivit könsmogen och kan också mer effektivt bilda muskler då hormonerna är viktiga för detta. All överdrivven motion på en växande individ belastar senor och leder på ett icke gynnsamt sätt
Ledytor är inte färdiga och en vrickning eller överansträngning kan bli förödande med inflammation som följd. Motionera varsamt! Såklart skall din hund kunna följa med på skogspromenader, bada, busa, pulsa i snö även i valpåldern men ni hussar och mattar får se till att det blir i lagom mängd.

Päls, tänder, öron, klor mm: Att regelbundet kamma/borsta sin hund är ofta en trevlig stund. Att då passa på att kolla tänder (tandsten eller ev frakturer) samt lukta och titta i öronen är bra. Öronen skall inte vara röda eller lukta sötsurt. Då kan hunden ha svamp i öronen. Svamp kan också komma på fler ställen t ex tassar och under magen. Det finns antisvampschampo att köpa, t ex fungoral är utmärkt. Det finns också öronrengöring till hund att köpa på apotek eller hos din veterinär. Om hunden är svullen och röd i öronen samt skakar mycket på huvudet kan det vara tecken på öroninflammation, då får ni åka till veterinären.

Klor bör klippas minst en ggr/månad, gärna oftare som varann vecka.. Det beror lite på hur de slits. Långa klor kan bidra till felaktig benställning då hunden blir tvungen att kompensera hur den går. Långa klor är också bidragande orsak till klokapselbrott. Att fila klorna med nagelfil är ett bra sätt att variera kloklippningen lite

Strävhåriga hundar behöver generellt sätt ryckas ca 2 ggr/år då den döda pälsen plockas bort. Det finns gott om hundsalonger och det kan vara skönt att slippa göra det själv då det är ganska tidsödande och kan ta ett tag innan man behärskar tekniken. Men övning brukar ge färdighet. Det kan vara väldigt olika pälsar på strävhåriga hundar och att ha en välskött päls på sin hund året om kan kräva tid och engagemang.
Med en vanlig sax kan du klippa runt tassarna vilket gör att det inte blir för fuktigt i tassen samt att det inte blir så mycket grus och smuts inne.

När valpen har bytt tänder och inte är öm i munnen är det bra att borsta dess tänder. Det finns speciella tandborstar och även tandkräm. Längre fram i hundens liv är det bra att göra rent tänderna hos veterinär någon gång om året.


Viktiga små komihåg:

*Ha minst två olika veterinärkontakter och kolla gärna upp din närmaste veterinära akutstation
*Ha din hund försäkrad - försäkra helst i din uppfödares försäkringsbolag under valpens första år
*Ring gärna eller skriv till mig om det är något ni undrar över eller känner er osäkra om
*Under hundens första år är flocktillhörighet en överlevnadsinstinkt, därför kan den bli extra orolig om den lämnas ensam