VALPENS FÖRSTA 8 VECKOR
En ny familjemedlem, en ny bekanskap - äntligen är det dags att träffa er valp!
Här kommer en liten resumé vad som har hänt i din valps första tid här hos oss
Vecka 1:
Valparna föds och nu är väntan över. En liten check-up så allt står rätt till, där t ex gommen och naveln kollas. Ibland behöver klorna klippas så att inte valparna river på mammans juver. Vi ser till att valparna är varma och diar ordentligt. Mamman tas omhand på bästa sätt med lite extra läckerbitar i maten.
Vecka 2:
Valparna ska hållas varma och kontrolleras lite försiktigt att de går upp i vikt och mår bra för övrigt. Normalt är att en valp har dubblat sin födelsevikt efter ca 1 vecka. Lagom rastning av mamman och bra mat till henne är också viktigt.
Vecka 3:
När valparna är tre veckor är det dags för den första avmaskningen med Banminth, samtidigt passar jag på att klippa klorna igen.
Vecka 4: Denna vecka kan det introduceras lite riktig mat. Vi brukar börja med kokt mosat ägg blandat med risgrynsgröt. Så småningom varvas detta med nötfärs, havrevälling, uppblött torrfoder och även köttkorv. Ca 2 ggr om dagen får valparna möjlighet att prova riktig mat. Mamman diar dem ännu flera gånger om dagen. Nu börjar de också vandra omkring lite så det är dags att flytta ut från valplådan till en större valphage.
Vecka 5: Dags att klippa klor och avmaska igen. Valparna börjar leka lite med leksaker och med varandra. Maten utökas till ca 3–4 ggr/ dag och mamman vill gärna vara lite ifred från sina små. Valparna får nu också gå på lite upptäcktsfärd i köket. Valpbesök är ganska ok nu men det blir ofta mer givande om man väntar tills valparna är 6 veckor.
Vecka 6: Nu börjar det busas på riktigt. Leksaker bärs omkring och det är dragkamp och morr. Om vädret tillåter är det också en del utevistelse. Jag är dock noga med att valparna inte blir kalla, även på sommaren kan det vara kyliga dagar. De äter nu ca 4 ggr om dagen och får även äta torrfoder. De gillar att tugga och knapra på tex morötter och knäckebröd
Vecka 7: Återigen är det kloklippning och avmaskning. Jag fortsätter ytterligare en gång med Banminth vilket är ett milt maskmedel men den tar rundmaskparasiter. Spolmask är den mest vanliga förekommande parasiten hos valpen. Jag tränar lite bordsträning med de små, dvs jag ställer upp dem på ett trimbord och tittar och utvärderar valpens exteriör. Det kan dock hända mycket under valpens första år så man får vara försiktig med sin utvärdering
Vecka 8: Nu är valparna flyttfärdiga! I samband med att valparna skall åka görs ett besök hos veterinären. Då får de prova på att åka bil vilket brukar gå ganska bra. Hos veterinären får de sin spruta DHPPi som skyddar mot valpsjuka, hepatit, parvovirus och kennelhosta. De får också sitt chip som sätts in nacken/mellan skulderbladen. Sist görs veterinärbesiktningen där veterinären bl a kollar ögon, öron, tänder och munhåla, buk, rygg, svans, ben, genitalier, allmäntillstånd, hjärta, lungor, reflexer och rörelser. Lite extra gos brukar vara på sin plats efter besöket hos veterinären.