JRT

JACK RUSSELL TERRIER

Jack Russell Terrier har sitt ursprung från 1800 talets England. Där påbörjade kyrkoherden John (Jack) Russell ett avelsarbete för att få fram en lätt smidig grythund som kunde följa en ryttare till häst


Den skulle vara övervägande vit för att inte misstagas för en räv.


1904 skrevs första rasstandarden som då övergreppade både dagens Parson och Jack Russell. Idag är de uppdelade i två raser med en del väsentliga skillnader i standarden, inte bara storleken


Australien var det land som skrev den  första rasstandarden för jack russell och deras kennelklubb erkände rasen 1991, följt av FCI 2001 och även SKK samma år. Idag har även den Amerikanska KennelKlubben och den Engelska KennelKlubben erkänt jack russell som en egen ras.


Rasen  har snabbt blivit oerhört populär för många, då den är väldigt lättlärd och anpassningsbar. Dock kan den ha ett energiskt temperamperament och behöver en vänlig men fast handSå här började vi!

Jag köpte min första jack russell 1989, han hette Mexx och var nog en typisk stallrussell På den tiden hade jag mest fokus på hästar och hopptävlingar.


Så småningom skaffade vi oss en jack russelltik år 2000 som mönstrades in med utmärkta vitsord. Hon fick också ett cert på utställning. Det blev några kullar med "svenska linjer" uppblandat med de australiska linjer som fanns tillgängliga i Sverige.

2007 bestämde jag mig för att försöka importera själv, och fick kontakt med Garraboo Kennels i Australien

Jag fick köpa fantastiska Garraboo Miss Rose som blev grunden till Whistlewood's jack russell idag

Därefter följde fler hundar från Australien, både hanar och tikar

Jag har också köpt fantastiska pojkar från Kennel Tsarodej i Finland, Lovely Orange i Ryssland samt Kennel Marklivet i Norge

Idag är mitt mål att förvalta rasens egenskaper, föda upp sunda och rastypiska hundar samt ha ett fungerande samarbete med likasinnade uppfödare över hela världen

Att föda upp rastypiska, friska och glada  valpar är varje seriös uppfödares ambition

Det är flera faktorer som spelar in i en lyckad kombination. Rastyp är nummer ett men hälsa, mentalitet och sund exteriör är av lika stor betydelse.


Att tänka både framåt och bakåt i generationerna är något som en uppfödare måste tänka på.


För mig är det viktigt att en jack russell har balans och proportion

i sin byggnad men också att den har det där alerta uttrycket som
är så signifikant för rasen.

Vi föder upp jack russell som passar till de flesta aktiviteter

En jack russell är en härlig familjehund som är lätt att ha med i sitt vardagliga liv. De behöver en fast men mjuk hand samt tydliga gränser om de blir uppspelta.

De är lättlärda och följer glatt med ut i de flesta väder. De är också enkla att ta med i bilen, på båten, i cykelkorgen, på stan, på festen, på flyget mm.

Vi har flera tikar och hanar och åker på en hel del utställningar. Söker ni en hund som lämpar sig lite extra för utställning försöker vi matcha er förfrågan så gott det går.

Alla våra valpar är givetvis uppfödda med erfarenhet, kärlek och goda förutsättningar för vuxenåldern.

Läs gärna om våra valpars första 8 veckor!

Vi har också lite nyttig läsning på vår informationssida>>

A Jack Russell is all about expression, proportion and balance


It's not easy to breed beautiful and typy dogs There are several things that matter. For me breed type goes first but health and structure are of equal importance

About our breeding

We try to make good combinations and hope for excellent puppies/ dogs in our litters. However breeding is hard and it is difficult to get that "stunning dog to be".
Are you looking for a puppy with potential in the show ring please let me know your preferences and I'll do my very best to match your wishes
We do health tests on the adults and a puppy is always checked by a vet, micro chipped, registered in the Swedish Kennel Club and have necessary shots.
If the puppy are going abroad we provide passport and rabies shot for them
Please contact me through messenger or  use our contact form>>